share

To-kreds bremsesystem – Skal du vælge hydraulik eller luft?

Fra 1 september 2020 skal alle nye vogne og bugserede redskaber over 3-3500 kg. have to-kreds bremsesystem. Allerede nu bliver nye traktorer produceret med mulighed for at vælge et to-kredsbremsesystem på to måder – hydraulisk eller pneumatisk (luft).

Det er ikke ligegyldigt, hvilket bremsesystem man vælger. Dit valg har betydning for din traktors fremtidige gensalgsværdi, og når du skal købe maskiner til din maskinpark.

Vores klare anbefaling er at vælge en traktor med pneumatisk (luft) to-kreds bremsesystem. Med luft får du opfyldt det fulde potentiale på din bedrift.

Luft eller hydraulik – hvad er forskellen?

Helt lavpraktisk er den største forskel på hydraulik eller luft prisen. Hvor hydraulik er billigst, er luft mest sikker at vælge – af flere grunde.

Luft to-kreds er det samme, der bruges hos lastbiler, og det gør bremsesystemet velafprøvet på tunge køretøjer, og komponenter er nemmere at købe. Lastbiler har kørt med luft to-kreds altid, og det betyder, at alt masseproduceret tilbehør til luft er bedre og billigere. Et to-kredsbremsesystem på luft er derudover den generelle anbefaling fra SEGES.

Alle leverandører udbyder luftbremser, mens det kun er nogle få, der udbyder hydraulisk løsning. Derfor har valget af bremsesystem også påvirkning på din maskinpark og gensalgsværdi. Med en hydraulisk løsning bliver du begrænset til bestemte mærker, og du vil muligvis få sværere ved at sælge traktorer eller påhængskøretøjer til en høj pris, fordi hydraulik ikke er det gængse valg.

Hydraulik har dog også nogle gode egenskaber. Det er billigere at producere en traktor med hydraulisk bremsesystem – derfor den lavere pris for traktoren. Hydraulik kræver derudover færre komponenter end luft. Der er yderligere ikke noget videnskabeligt bevis for, at det ene  virker bedre end det andet.

Valget skal derfor tages udelukkende på, hvad du har af forventning til din maskinpark i fremtiden, og hvor du ser mest fornuftige valg.

Hvorfor skal vi have et nyt bremsesystem?

EU-forordningen TMR (Tractor Mother Regulation) fra 2013 medførte krav til, at alle traktorer i senest 2025 skal have to-kreds bremser for at øge færdselssikkerheden. Hvis man taber en vogn med to-kreds bremser, og bremseslangerne brydes, skal vognen standse automatisk.

Indtil nu har det været mest normalt med en-kreds bremseudtag både på traktorer og påhængskøretøjer. En traktor med to-kreds kan ikke køre med påhæng, der kun har en-kreds, og fra 2025 bliver nye modeller ikke lavet med en-kreds bremsesystem længere.

Færdselsstyrelsen meddelte i efteråret 2019, at de nu vil begynde at implementere TMR fra 1. september 2020. Det betyder at alle nye vogne og bugserede redskaber mellem 3- 3.500 kg fra denne dato skal være typegodkendt efter TMR. Det betyder, at de fra 1. september vil være udstyret med to-kreds bremser.

Alle nye traktorer er udstyret med to-kreds bremseudtag. Her kan man vælge mellem hydraulik eller luft.