share

Krævende arbejdsopgaver kræver kraftige traktorer

Stor, større, størst. Arbejdsopgaverne vokser, og det stiller krav til traktorers og størrelse for at klare jobbet i marken.

Landbrug bliver unægtelig kun større med årene, og der bliver stillet høje krav til effektivt, rentabilitet og optimering. Redskaber bliver større for at effektivisere arbejdsgangene, og traktorerne følger trop med kraftige og store maskiner, der kan klare det krævende arbejde på markerne. Derfor er det blevet en selvfølge for traktorproducenter at have maskiner, der måler sig med de opgaver, de skal bruges til.

I Vestjylland kører Lydum Maskinstation netop nu på græsmarkerne, hvor der udføres snittearbejde i og omkring Nørre Nebel, hvor virksomheden hører til

Traktorkørsel er en helårsting for maskinstationen, der bruger vinteren på at udføre kommunale og entreprenøropgaver, mens foråret og sommeren er helliget høst på kunders marker. Netop af den grund er det vigtigt at have en stærk traktor, der kan trække de store og tunge redskaber på veje og marker.

Lydum Maskinstation fik i februar 2020 leveret en traktor fra Valtras største serie – S serien i modellen S374 med 400 hk. Valget faldt naturligt på den store model, fordi det var der behovet lå.

”Efterhånden som vores redskaber blev større, skulle vi også have de store traktorer med. Vores Valtra S374 kører med kalkspreder med 20 tons kalk og skårlægger med en bigballepresser. Til pløjefri dyrkning bruger vi den til dybdeharvning,” fortæller Jens Frederik Lauridsen fra Lydum Maskinstation.

Den nye S374 har allerede kørt 500 timer og har både været ude med kalkspredning, skårlægning og dybdeharvning siden den blev leveret i vinters.

Har haft en stortraktor siden 2003

Lydum Maskinstation fik den første stortraktor i 2003 med en Valtra S260. Det var den første S serie i Danmark på det tidspunkt, og Jens Frederik Lauridsen skulle bruge maskine, fordi han manglede en stortraktor til sig arbejde.

”Den første stortraktor vi havde, var en S260, og var den første stortraktorserie fra Valtra. Serien har udviklet sig meget, siden vores første S serie, og vi endte da også med at køre 13.200 timer med vores S260,” siger Jens Frederik Lauridsen.

Efter 13.200 timer skiftede Jens Frederik Lauridsen sin S260 ud med S353, der gav ham den roste Vario transmission, efter 6000 timer blev den opgraderet til S374 med SmartTouch skærm samt GPS og Valtra Autostyring.

”Vores stortraktor bliver brugt i et meget bredere opgavespektre, end vores andre maskiner, fordi den kan klare de gøremål, som kræver ekstra hestekræfter,” svarer Jens Frederik Lauridsen på det stadige behov for en stor traktor.

En stortraktor giver mere kapacitet i opgaverne

Valtras S serie findes i modeller fra 270 hk til 405 hk. I takt med, at traktorers opgaver bliver tunger, så er de store traktorer også blevet mere efterspurgte.

”En stortraktor som S serien bruges normalt til de tunge opgaver som bigballepresning, snittevognskørsel, dybdeharvning, store vogne eller med såmaskiner. Sådant arbejde kræver større og større traktorer, fordi maskinerne bliver større,” siger Sales Manager, Jimmi Ravnborg og fortsætter:

”Vores traktorserier ændrer sig kun i størrelsen, mens brugerfladen og teknologien er bevaret i hver enkelt serie. Det gør også, at det er nemt for en chauffør at skifte fra den ene model til den anden, uden at man skal i gang med at lære en hel ny maskine at kende.”