share

Bornholmsk mælkeproducent åbner gården for skolerne

At være mælkeproducent på en ø kan være begrænsende for afsætningsmulighederne, men for bornholmske mælkeproducent Martin Pihl Sode giver beliggenheden på øen både mulighed for at invitere bornholmere inden for på bedriften samt at være en aktiv del af det lokale andelsmejeri, der eksporterer til lande i hele verden.

Hos den bornholmske mælkeproducent, Martin Pihl Sode er september en stille periode, inden man rigtigt kan gå i gang med at så afgrøder og høste majsen i begyndelsen af oktober, på grund af de milde vejrforhold på solskinsøen. Høsten er da også gået godt på gårdens 120 hektar.

Der er cirka 25 mælkeproducenter på Bornholm, hvoraf Martin Pihl Sode er en af dem med bedriften Smørjeppegård, der ligger tæt på Rønne. Han købte Smørjeppegård i 1992, hvor han har 150 køer.

”Det er ikke så meget anderledes ved at være mælkeproducent på Bornholm. Det der er mest anderledes, er nok, at vi har vores ejet mejeri, som vi leverer mælk til,” fortæller Martin Pihl Sode.

Leverer mælk til det lokale andelsmejeri

Bornholms Andelsmejeri, St. Clemens, er Bornholms eneste mejeri og er primært kendt for sine oste, heriblandt Danablu der blandt andet eksporteres til restauranter i USA. På Bornholms Andelsmejeri bliver mælken fra alle Smørjeppegårds 150 køer lavet om til ost, der sendes ud til oste-elskere i hele verden.

”Bornholm leverer cirka 60 millioner kg. Mælk om året til mejeriet, og 90 procent eksporteres til lande i hele verden, hvor de største eksportmarkeder er USA og Grækenland. Der er en restaurantkæde i USA med cirka 5000 restauranter i hele landet, der bruger St. Clemens Danablu, der smides oven på en stor steak i stedet for smør. Så der bliver sendt rigtig mange containere med ost derover,” fortæller Martin Pihl Sode.

Andelsmejeriet er i denne tid hårdt ramt af Corona-pandemien, der har lukket restauranter og minimeret forbruget i hele verden. Mælkeprisen, der plejer at være lidt højere på Bornholm, er derfor nu på cirka niveau med mælkeprisen hos Arla.

Blev Valtra-kunde i 1992

Da Martin Pihl Sode overtog Smørjeppegård i 1992 stod der to meget hærgede traktorer i maskinladen. Traktorerne blev skiftet ud med et par nye Valtra, der blev købt billigt, fordi Baltikum ikke kunne betale for alle de traktorer, de havde fået leveret, så traktorerne blev sendt til Danmark og blev solgt der. Da Granhøj Landbrugsmaskiner overtog forhandlingen af Valtra i 2016, blev Martin Pihl Sode naturligvis kunde hos dem.

”Det har været et godt skift. De giver god service hos dem,” fortæller Martin Pihl Sode.

I november 2019 fik han leveret to nye Valtra N174 Versu med SmartTouch. Den ene af maskinerne har allerede kørt 700 timer.

”De nye kører rigtig godt, selvom jeg lige skal vende mig til SmartTouch, der kan meget mere, end jeg overhovedet bruger det til. Jeg bruger mine traktorer mest til at læsse foder, blande foder, harve, pløje og så. Begge traktorer bruger jeg hver dag,” siger Martin Pihl Sode.

Den ene N174 står ved fuldfoderblanderen, mens den anden kører med frontlæsser på. Martin Pihl Sode er sikker på, at han ikke vil kunne nøjes med en, da han bruger maskinerne til alt på gården.

Smørjeppegård er besøgsgård for skolerne

 

Udover at have den daglige drift med malkekøerne er Martin Pihl Sode også tilmeldt som besøgsgård for skoletjenesten. En af grundene er, at gården ligger tæt på Rønne, men det er også hyggeligt at få besøg af nysgerrige børn.

”De skal ofte som en del af skolen ud at se, hvor maden kommer fra, så de skal ud at se virkeligheden. Klasserne er altid meget optaget af gården, og de får altid en god oplevelse ved at se, hvordan det er at være mælkeproducent. For de små klasser trækker kalvene selvfølgelig rigtig meget, mens de store klasser spørger meget ind til klima og miljø,” siger Martin Pihl Sode.

Selvom Smørjeppegård ikke er en økologisk mælkeproduktion, så går køerne stadig på græs i sommerhalvåret, så naturligt er gården også åben, når køerne lukkes på græs.

”Nu var det naturligvis aflyst i år på grund af Corona, men sidste år i 2019, havde vi omkring 2000 besøgende på gården. Når der kun bor 40.000 mennesker på Bornholm, så er det en ret stor procent, der kom forbi,” siger Martin Pihl Sode, der har åbnet bedriften for besøgende i seks år nu. Hvert år er antallet af besøgende steget.