share

Fra driftsleder til lærling: Det der driver mig, er at skabe gode oplevelser for landmanden

For 3 år siden skiftede Per Kjeldsen karriere. I 21 år arbejdede han som driftsleder på et gods på Vestsjælland, men det var tid til at der skulle ske noget helt andet. Posen blev rystet, teltpælene rykket op og han flyttede til den anden ende af landet for en lærlingestilling i Agrotek.

Per Kjeldsen lavede i en alder af 54 år et karriereskifte. Med en driftslederuddannelse i bagagen og en lang karriere som driftsleder på en stor planteavlsejendom med mere end 800 hektar, var det på tide at der skulle ske noget andet.

”Jeg har arbejdet som driftsleder i de sidste mange år af mit arbejdsliv, men pludselig var jeg nået til et tidspunkt i livet, hvor der skulle tages stilling til hvordan arbejdslivet skulle slutte. Det var på tide at ryste posen”, fortæller Per Kjeldsen, der nu bl.a. sælger Valtra-traktorer hos maskinforretningen Agrotek i Hobro. 

”Jobbet som driftsleder på en stor bedrift kræver mange arbejdstimer, et kæmpe overblik og ikke mindst ledelsesansvar. I den sidste fase af min karriere ville jeg gerne fjerne noget af det store arbejdspres, men stadig bruge min færdigheder og kompetencer fra mit job som driftsleder,” forklarer Per, der nu har arbejdet 3 år hos den nordjyske Valtra-forhandler.

Per Kjeldsen havde ingen praktisk erfaring med salg, men var overbevist om at hans store bagkatalog af viden indenfor planteavl og maskiner, ville være godt grundlag for et salgs- og rådgivningsjob. Så da der åbnede sig en stilling i netop dét område han var vokset op i, slog han til med det samme.

En traktor er mere end ”bare” en traktor

Den tidligere driftsleder er efter 3 år hos Agrotek kun blevet bekræftet i, at hans erfaring er til stor gavn for hans nuværende opgaver. Hans viden og forståelsen for maskiner, og ikke mindst netværket bestående af både leverandører, importører og landmænd, har været en stor gevinst i jobbet.

”Jeg tror, at det der gør mig til en bedre sælger er, at jeg har stor forståelse for de opgaver traktoren skal løse, og at en traktor er mere end ”bare” en traktor. Som driftsleder var jeg selv meget optaget af økonomien i de maskiner jeg brugte, og hvordan jeg kunne sikre at opgaverne blev løst på den mest effektive og rentable måde. Jeg havde styr på hver eneste omkostning og vidste præcis hvad det kostede at køre med traktoren. Den viden bruger jeg i høj grad når jeg vejleder og rådgiver landmanden i forbindelse med et køb af en ny Valtra-traktor.”

For Per er det særligt vigtigt at finde den helt rigtige traktor til kunden og give dem en god oplevelse.

”Jeg ser mig selv som rådgiver fremfor sælger. Det gør jeg fordi jeg synes at det er sjovt at arbejde med mennesker og give kunden en god oplevelse. Jeg bruger meget tid på at lytte til og forstå hvad behovet er hos den enkelte, fordi det mener jeg er en forudsætning for at finde det rigtige match mellem kunde og traktor,” fortæller Per Kjeldsen og fortsætter.

”Jeg har lært, at jo mere jeg ved om kunden og opgaverne, jo bedre bliver oplevelsen efterfølgende. Med en god baggrundsviden kan jeg være sikker på, at jeg sælger kunden den rigtige traktor, der passer til de redskaber den skal køre med. Derudover kan jeg nemmere konfigurere traktoren, så den passer præcis til de specifikke opgaver der er ude hos den enkelte kunde.”

En del af noget større

Selvom Per Kjeldsen kom ind i Agrotek med mange års erfaring på arbejdsmarkedet, var han stadig ny i jobbet som sælger. Den første tid indebar derfor også at komme i lære igen - for at lære salgsdisciplinen. Det gør ham dog ikke spor at skulle ”starte forfra”.

”Jeg er blevet sælger og jeg har ikke længere ledelsesansvar, og det passer mig rigtig godt. Derudover nyder jeg at være en del af noget større, idet Agrotek er vokset med 50 % i den tid jeg har været med. Det er spændende at være en del af en virksomhed, der er i udvikling. Og så elsker jeg at kunne sidde i frokoststuen med mine kollegaer på tværs af de forskellige afdelinger og dele viden og erfaringer.

Per er efterhånden kommet godt ind i jobbet, men han mener selv at han stadig har meget at lære.

”I sådan et job som mit, er det vigtig at man hele tiden holder sig opdateret. Lige nu oplever jeg i høj grad at kundestrukturen i landbruget stadig er under forandring idet flere og flere gårde bliver slået sammen. Det stiller større krav til os som maskinforretning, for hvis vi skal være en del af den udvikling, er det vigtigt at vi forstår den, så vi ikke sakker bagud.”

Efter jobskiftet har Per fået sit ønske opfyldt – at få mere tid i hverdagen, men stadig at kunne bruge den store viden og erfaring han har oparbejdet.

”Jeg er nok gået ind i en ny fase af mit arbejdsliv, men jeg er stadig dedikeret og har blod på tanden til at udvikle mig og lære mere. Jeg synes at købmandskab og handel er spændende, men i virkeligheden er det kundeoplevelserne, der driver mig. Jeg kan mærke at min nysgerrighed og grundighed gør en forskel for kunden, og derfor stopper jeg heller aldrig med at gøre mig umage når en kunde skal købe en ny Valtra.”