share

Ung entreprenør har specialiseret sig i jordarbejde med stærk traktor og et unikt redskab

Alexander Kofod-Jensen ejer entreprenørvirksomheden AKJ, som har specialiseret sig i jordbearbejdning for kunder på Sjælland. Han er en af de få virksomheder på Sjælland, der kører med en scraper, som sparer kunder og virksomheden både timer og penge.

Der bliver flyttet cirka 300-350 tons jord i timen pr. sæt, når jordentreprenørvirksomheden AKJ hjælper deres mange landbrugskunder med at etablere veje, vådområder eller vandbassiner i det Sjællandske. Det gøres med en stor og tung Scraper fastspændt en Valtra S294. Ejer og indehaver af AKJ, Alexander Kofod-Jensen købte den store Valtra S294 sidste år – netop for at få nok kræfter til at trække sit ”sjældne” redskab.

Scraper-redskabet er nemlig et sjældent syn i Danmark, hvor der kører omkring en håndfuld rundt. På Sjælland er det entreprenørvirksomheden AKJ, der arbejder med en Scraper i sit entreprenørarbejde. Brugen af redskabet kommer fra USA, hvor det er blevet et normalt alternativ til normal jordbearbejdning, fordi det samler krævende arbejdsopgaver og optimerer jordarbejdet.

”En Scraper, den samler tre maskiner i én. Gravemaskine, bulldozeren og dumperen. Det effektiviserer arbejdet for både os og kunden, men det også en tung og kraftig maskine, der kræver en tung traktor for at trække redskabet. Derfor skulle vi have en stor traktor, der kunne trække redskabet effektivt,” fortæller Alexander Kofod-Jensen.

Ideen bag anskaffelsen af sin første Scraper var for Alexander at kunne tilbyde en specialiseret og unik service, ingen af konkurrenterne kunne tilbyde. Nu har Alexander bestilt sig endnu en Scraper fra Holland, som bliver leveret i det nye år, fordi kunderne specifikt efterspørger arbejde med redskabet.

”Helt naturligt er vores timepris lavere en konkurrenternes, fordi vi ikke skal have tre forskellige maskiner kørerne til samme opgave. Med en effektiv traktor og Scraperen kan vi klare arbejdet på den halve tid og halvere omkostningerne. Derfor har vi også kunder, der specifikt bruger os til opgaver, selvom det betyder, at de skal vente til vi har tid,” siger Alexander Kofod-Jensen.

En stor traktor til et stort redskab
AKJs scraper kan have 14 kubikmeter jord og kan flytte mellem 300 og 350 tons jord i timen pr. sæt. Det er et tungt redskab, der derfor også kræver en stærk traktor til at trække det. Netop af den grund var Alexander Kofod-Jensen sidste år på udkig efter en stor traktor, da valget på en Valtra S294.

”S294’eren kører over alt forventning. Jeg har jo givet den lidt opgraderinger i form af en lækker læderkabine og LED-lys i loftet. Men det er bare god komfort der er i den,” siger Alexander Kofod-Jensen.

Desuden er traktoren udstyret med GPS, ligesom scraperen er udstyret med en 3D-gps. En stor komfort for chaufføren.

”GPS’en bruger vi, til præcisionskørsel. I traktoren betyder det, at chaufføren ikke skal bekymre sig om at styre ligeud, men i stedet fokusere på at scraperen gør sit arbejde,” siger Alexander Kofod-Jensen.

Nu hvor Alexander Kofod-Jensen har bestilt en ekstra scraper til sin virksomhed, bliver det højst sandsynligt også nødvendigt at finde en traktor mere til at trække den. Men den investering venter han med lidt endnu, til han har fået redskabet hjem fra Holland.

Er entreprenør for at forfølge drømmen om sin egen planteavlsbedrift
AKJ/v. Alexander Kofod-Jensen har eksisteret i syv år og har haft op til 20 medarbejdere ansat til at klare entreprenøropgaver. Faktisk lå det aldrig i kortene for Alexander Kofod-Jensen, der er uddannet landmand, at han skulle drive en specialiseret entreprenørvirksomhed.

”Jeg har altid drømt om at eje min egen planteavlsejendom, men da jeg ville låne penge af banken til en ejendom, fik jeg at vide, at jeg skulle ud og tjene penge med noget andet først. Så jeg startede et gartnerfirma, hvor jeg klippede hæk og lavede have. Derefter udviklede det sig til en entreprenørvirksomhed. Siden har arbejdet taget om sig, hvor jeg byggede en ny scraper fra bunden i min smedje sidste år, som jeg tog i brug i foråret. Siden har jeg skrabet jord for kunder,” fortæller Alexander Kofod-Jensen.

Drømmen om planteavlsbedriften er ikke lagt i graven. Tværtimod bevæger AKJ sig tættere og tættere på landbruget gennem et stadig mere omfattende maskinstationsarbejde.

”Vi begynder at arbejde mere og mere som maskinstation, så jeg har faktisk sat min sidste gravemaskine til salg i går, og medarbejderstaben er reduceret. Det at være planteavler har jo været en drøm, fra jeg var lille, så det er også stadig det, jeg arbejder hen imod,” siger Alexander Kofod-Jensen.

Han er dog rigtig tilfreds med det sted virksomheden AKJ er lige nu, hvor der er en naturlig kombination af entreprenørvirksomhed og maskinstation. Ligeledes får Alexander Kofod-Jensen også det bedste ud at sine traktorer, der kan benyttes til næsten alt arbejde.

”Det at arbejde hos mig er meget alsidigt. Nu har jeg jo lige købt en ældre Valtra T151, der har kørt 4000 timer, som jeg skal begynde at renovere, så den også kan bruges til mere forskelligartet arbejde. Den skal blandt andet bruges til at køre med småting som sneplov, salt og vandvogn til støvbinding på gruspladser.”