share

Førerløs intelligent traktor fra Valtra rydder sne med 73 km/t.

Nokian Tyres og Valtra har sat en ny verdensrekord for snerydning med en selvstyrende traktor. Hastighedsrekorden blev sat i marts 2018 med en førerløs Valtra T254 Versu-traktor med Nokian Hakkapeliitta TRI-dæk. Traktoren, der blev betjent uden fører, ryddede sne på en lukket vej i det sydlige Finland med 73,171 km/t.

De data, der blev indsamlet fra hastighedsrekorden, giver værdifulde oplysninger til fremtidig forskning i selvstyrende teknologi. At overskride den almindelige hastighed for traktorer med frontmonteret redskab og på et glat underlag udsætter traktoren og dækkene for en stor belastning. Slidbanemønstret på Hakkapeliitta TRI-dækkene er udviklet specifikt til at give stabilitet på tilisede og snedækkede underlag.

Automatiserede styresystemer er allerede almindelige i traktorer, men Valtra, der satte en ny verdensrekord sammen med Nokian Heavy Dires, havde ikke engang en chauffør.

Det er anden gang, Nokian Tyres og Valtra sætter verdensrekord ved temperaturer under frysepunktet. I 2015 slog de to finske producenter sig sammen med rally-legenden Juha Kankkunen for at sætte den nuværende hastighedsrekord for kørsel med traktor på is med 130,165 km/t., og det var en Valtra-traktor model T234 Versu med Nokian Hakkapeliitta TRI-dæk, der blev brugt.