share

Designkonkurrence om udvikling af alsidige landbrugsmaskiner

Valtras multifunktionelle køretøj til 2030

Valtra Design Challenge 2018. En global konkurrence for industrielle designere.

  • Opgaven: At designe fremtidens multifunktionelle køretøj, der adskiller sig fra nutidens stærkt specialiserede maskiner.
  • Forslagene: 107 forslag fra 32 lande.
  • Førstepræmien: 10.000 euro.
En international jury bestående af fem medlemmer valgte vinderforslagene, som blev præsenteret på messen EIMA International Expo i Bologna i Italien i november 2018.

1: "VERTICAL"

Designteam: Benjamin Miller, Jack Morris og Alireza Saeedi (Østrig)

Lodret landbrug er indendørs landbrug i flere etager, hvilket giver et større udbytte med mindre vand, jord og gødning. Udviklingen af LED-lamper har gjort lodret landbrug til et realistisk alternativ, selv i bymiljøer.

Vinderforslaget er et alsidigt og holistisk fremtidskoncept, der dækker alle aspekter fra såning til fødevaredistribution. Det indebærer et aeroponisk vanddyrkningssystem, hvor afgrøderne hænges op på et rullende bælte, der kan drives fra den ene ende af en lodret traktor, der høster og sår på samme tid. Et logistiksystem med droner indsamler og transporterer derefter udbyttet, ligesom i et automatiseret lagersystem.

2: “V-ICON”

Designteam: Yuri Kozowski og Paulo Biondan (Brasilien)

V-ICON er en multifunktionel og alsidig landbrugsmaskine, der tilpasser sig forskellige dimensioner. Maskinen kan bruges til store eller små landbrug, idet flere enheder kan sættes sammen enten ved siden af hinanden eller på række.

Designerne fokuserede på enkelhed i overensstemmelse med deres filosofi om, at "less is more".

3: “Unit”

Designer: Tomasz Miłosz (Polen)

Den grundlæggende model for Unit er et sæt bestående af fire MPV’er (MultiPurpose Vehicles; multifunktionelle køretøjer) og en central enhed (Central Unit), der håndterer hovedopgaverne og transporteres af de fire MPV'er. MPV'erne kan også høste og så på samme tid, og de vender tilbage til den centrale enhed for at læsse af og genoplade.