share

Pålideligt maskineri i Antarktis: en Valmet 505 og et par generatorer

En Valmet 505-traktor og et par generatorer fra 1998 har allerede kørt på den finske forskningsstation Aboa i Antarktis i 30 år, og de understøtter stadigvæk den dag i dag forskningsaktiviteterne.

Antarktis er det koldeste og mest vindblæste sted på vores planet. Det isnende kolde kontinent er ikke egnet til menneskelig beboelse, hvilket er en af grundene til, at det er et interessant område for klimaforskere: Luften er stadig så godt som upåvirket af menneskets industrielle aktiviteter, og det gør kontinentet til et gigantisk laboratorium for forskerne. De stadigt hastigere klimaforandringer har fået interessen til at stige yderligere hos forskerne i Antarktis.

Den finske forskningsstation ligger komplet isoleret i Queen Maud Land. Hjertet i stationens infrastruktur er tre Valmet-dieselmotorer. Den ene driver en Valmet 505-traktor, og de to andre driver generatorer, der producerer varme og strøm. Pålideligheden af maskineriet er i bogstavelig forstand livsvigtig for de forskere, der befinder sig på stationen.

"Den her traktor har virkelig tjent os trofast. Jeg tror faktisk, at selv batteriet er det originale, selvom traktoren står herude på isen. Det er helt sikkert en pålidelig maskine," fortæller forskningsstationens mekaniker Esa Vimpari.

Traktoren har startet, hver eneste gang nøglen er blevet drejet rundt, selv efter at have stået opbevaret udendørs i 10 måneder. Ligesom de to generatorer bliver traktoren kun brugt i de to sommermåneder på Antarktis, hvor forskningsstationen er bemandet.

Valmet 505-traktoren rydder sne på den finske Aboa-forskningsstation i Antarktis. Plogen-bjerget i baggrunden er 40 kilometer væk.

Generatorer producerer varme og strøm

De to generatorer er blevet brugt skiftevis i omkring 12.000 timer hver, hvilket ifølge Esa Vimpari stadig er for meget. Den varme, de producerer, går ikke til spilde, men bliver brugt til at hjælpe med at opvarme forskningsstationen. Kondenseringsvarmen bruges til at opvarme den glykol, der cirkulerer gennem stationens radiatorer.

Den her generator er "kun" blevet brugt i 30 år.

Under den seneste forskningsperiode afmonterede Esa Vimperi traktorens motor for at udføre et grundigt serviceeftersyn og reparere en oliesump, der var blevet beskadiget af en sten. Efter vedligeholdelsen vendte traktoren tilbage til at udføre de sædvanlige opgaver med snerydning og flytning af jord. Den gamle Valmet-traktors kræfter kommer også i brug, når stationens ellers terrængående bæltekøretøj har brug for at blive trukket fri.

"Nu ville vi for eksempel gerne have flyttet en container. Og hver gang vi har brug for masser af kræfter, så klarer traktoren altid opgaven. Den har været vores redning i mange udfordrende situationer," fortæller Mika Kalakoski, som står for logistikken på den finske forskningsstation i Antarktis.