share

En opfindelse, der skaber tryghed i trafikken

Det kan være svært at orientere sig i trafikken, specielt med et frontredskab på traktoren. AGCOs Innovationscenter i Randers har i samarbejde med danske landmænd udviklet systemet Unlimited VIEW, der giver overblik og minimerer risikoen for ulykker i trafikken.

”Det gør mig utryg, når jeg sidder i førersædet og ikke kan se forhindringer og andre trafikanter.”

Sådan lød tilbagemeldingen fra en række landmænd og maskinstationer, der tilbage i 2020 delte deres erfaringer med at færdes i traktor i trafikken med AGCOs Innovationscenter i Randers. Tilbagemeldingerne var slående ens: Det er svært at orientere sig tilstrækkeligt fra traktoren, og det medvirker til, at det føles utrygt at færdes i trafikken.

Undersøgelsen har bidraget til udvikling af et nyt Valtra-system, Unlimited VIEW, der benytter kameraer til at skabe bedre udsyn og dermed større tryghed og sikkerhed i trafikken.

Dana Wittaker, som er Produktspecialist hos AGCOs Innovationscenter og har været med til at udvikle Unlimited VIEW, siger: ”I vores dialog med gruppen af landmænd og maskinstationer viste det sig, at de er utrygge i trafikken, særligt når de skal orientere sig i et T-kryds. Derfor måtte vi hurtigt i gang med at udvikle et system, der kunne give traktorførerne den tryghed, de efterlyste. Det blev til Unlimited VIEW, der består af kameraer, der er monteret på frontredskabet og efterhængt udstyr – f.eks. en gyllevogn – samt en skærm inde i kabinen.” Dana, som igennem hele udviklingsprocessen har været i tæt dialog med traktor-førere om test og feedback på systemet.

Med Unlimited View får du hjælp til at se de blinde vinkler via de påmonteret kameraer på frontredskaber og efterhængt udstyr.

Optimalt digitalt udsyn

Hos AGCOs Innovationscenter, der holder til på den gamle Dronningborg Maskinfabrik i Randers, udvikler de nye løsninger, der tager fat i de konkrete udfordringer, kunderne har. Unlimited VIEW er en af de nyeste funktioner, der ved hjælp af kameraer med høj opløsning sikrer en tryggere færden i trafikken.

”Med Unlimited VIEW får føreren af traktoren et bedre udsyn end med det blotte øje. Kameraer på begge sider af frontredskabet og bagerst på efterhængt udstyr kan identificere, når et andet køretøj, en fodgænger eller en cyklist kommer ind i kameraets synsfelt,” forklarer Dana.

”Inde i kabinen kan føreren holde øje med trafikken på en separat skærm, og systemet advarer med både en lydalarm og et visuelt symbol på skærmen, når det registrerer andre trafikanter, eller andre forhindringer, forklarer Dana.

I udviklingen af Unlimited VIEW har der været stort fokus på brugervenligheden. Systemet starter op automatisk sammen med traktoren, og skærmen er let at bruge, med få indstillingsmuligheder.

”Systemet er lavet for at give sikkerhed og tryghed i trafikken, og det er meget brugervenligt. Traktor-føreren kan indstille lyd og lys på skærmen i kabinen – ellers er det bare at starte traktoren, og så virker det automatisk,” forklarer Dana.

Undgå at overse de bløde trafikanter.

Unlimited VIEW er mere end bare sikkerhed

Fra januar i år kunne Valtra-kunder for første gang få installeret Unlimited VIEW som ekstraudstyr ved køb af en ny traktor i Valtras Unlimited Studio.

Thomas Langer, der er team lead i innovationscenterets ingeniørafdeling, er meget stolt af den nye funktion og ser et stort potentiale i den nye opfindelse.

”Vores team i Randers har skabt et fantastisk produkt til Valtras kunder. Der er slet ikke nok fokus på sikkerheden i landbruget, men med Unlimited VIEW har vi givet sikkerheden et stort løft,” forklarer Thomas.

Sikkerheden er dog ikke den eneste fordel, det nye system giver traktorførerne. Thomas vurderer også, at det kan minimere unødvendig ventetid.

”Når man færdes i trafikken i en traktor, bruger man meget tid på at orientere sig. Og med et stort frontredskab kan det være noget nær umuligt at orientere sig til højre og venstre. Det betyder, at man bruger lang tid på at komme igennem et kryds. Med Unlimited VIEW vil føreren blive opmærksom på eventuelle farlige situationer både i trafikken, hjemme på gården og når man f.eks. kører i en i ensilagestak,” forklarer Thomas, som selv har oplevet utrygheden ved at skulle orientere sig i kryds med begrænset udsyn på grund af eksempelvis tæt beplantning.

Han mener, at Unlimited VIEW kan være specielt nyttig for maskinstationer, som dagligt kører med frontredskaber.

”Jeg ser et stort potentiale for maskinstationerne, fordi deres medarbejdere bruger lang tid i trafikken, og de har ofte redskaber foran traktoren. Unlimited VIEW giver større tryghed og sikkerhed, og det effektiviserer også arbejdstiden,” slutter Thomas Langer. •

Kameraer monteret på fronttankens lygtebom.

 

Kameraet er her monteret på en frontskårlægger, men i princippet kan det monteres på et hvilket som helst frontredskab.