share

AGCO og Neste hjælper
landmænd med at reducere CO2-udledningen

Det finske traktorbrand Valtra, som er et førende AGCO-brand, samarbejder med Neste og AGCO Finance om at hjælpe landmænd med at reducere deres CO2-aftryk ved at øge opmærksomheden om Neste MY Renewable Diesel og gøre det bæredygtige brændstof tilgængeligt for landmændene. Valtra er verdens første traktorproducent, der fylder sine nye traktorer op med Neste MY Renewable Diesel.

Omkring 25 % af de globale CO2-udledninger stammer fra fødevareproduktion. Lovgivning og øget opmærksomhed hos forbrugerne om bæredygtighed er drivkraft for forandring i fødevareproduktionen overalt i verden. Valtra tror på, at virksomheden bedst kan hjælpe landmændene med at nå deres bæredygtighedsmål ved at støtte deres produktivitet og rentabilitet ved hjælp af brugervenlig Smart Farming-teknologi, effektive traktorer, dataindsigt og brug af ikke-fossil diesel. Når en landmand bruger Neste MY Renewable Diesel i sin traktor, kan det reducere landmandens udledning af drivhusgasser fra maskinparken med helt op til 75-95 %* over brændstoffets livscyklus, sammenlignet med fossil diesel.

"Det er sandsynligt, at landmændene vil få adgang til en bred vifte af drivmidler i fremtiden," påpeger Mikko Lehikoinen, som er Vice President, Marketing i Valtra EME. "Til traktorer med hestekræfter i den lave og mellemhøje ende er el og brintbrændstof måske det mest velegnede. Men hvad traktorer med flere hestekræfter angår, så vil den indbyggede forbrændingsmotor sandsynligvis stadig være den mest velegnede, fordi traktoren skal have masser af kraft. De vil kunne køre på fossil diesel eller bæredygtig diesel, for eksempel Neste MY Renewable Diesel."

"Neste og AGCO samarbejder om at give bedre adgang til bæredygtigt brændstof via forhandlere. Derudover vil landmændene få adgang til finansiering, der reducerer kapitaludgiften ved at købe Neste MY Renewable Diesel, sammenlignet med brug af fossilt brændstof. Det øger i høj grad landmændenes adgang til det mere bæredygtige brændstof," fortsætter han.

Neste MY Renewable Diesel til landmænd

Neste MY Renewable Diesel er fremstillet af 100 % bæredygtige råmaterialer, blandt andet brugt madolie eller dyrefedt fra industrielle spild- og restprodukter. Neste MY Renewable Diesel har en bedre ydeevne end fossile brændstoffer ved ekstremt lave temperaturer og brænder renere end konventionel biodiesel, hvilket kan bidrage til at reducere vedligeholdelsesomkostningerne på lang sigt. Neste vurderer, at den globale efterspørgsel på bæredygtig diesel kan nå over 30 millioner tons frem mod 2030, og 12-17 millioner tons alene i Europa. 

"For at imødekomme den stigende efterspørgsel på bæredygtig diesel og understøtte fortsat reduktion af udledningen af drivhusgasser mere end fordobler Neste sin produktionskapacitet for bæredygtige produkter til 6,8 millioner tons i 2026. Neste beviser med sine bæredygtige og cirkulære løsninger, at virksomheden er dybt engageret i at hjælpe kunderne med at reducere deres udledning af drivhusgasser med mindst 20 millioner tons om året frem mod 2030," siger Mats Hultman, som er Head of OEM Partnerships hos Neste.

Over 45.000 Valtra-traktorer er leveret med Neste My Renewable Diesel i tanken

Valtra er verdens første traktorproducent, der fylder tanken på de nyproducerede traktorer med Neste MY Renewable Diesel på fabrikken. Siden 2017 har Valtra leveret over 45.000 traktorer til over 30 lande med Neste MY Renewable Diesel i tanken og har dermed brugt 4,5 millioner liter til fabrikspåfyldt brændstof. Det betyder, at Valtra har forhindret udledning af omkring 13.000 tons drivhusgasser** til atmosfæren, hvilket svarer til den årlige udledning af drivhusgasser fra over 47.000 dieseldrevne personbiler.***

"Vi ved, at mange landmænd leder efter metoder til at blive mere bæredygtige, uden det går ud over deres bundlinje," påpeger Mikko Lehikoinen. "Neste MY Renewable Diesel tilbyder landmændene et enormt potentiale for at reducere deres CO2-aftryk, og vi har vist i titusindvis af landmænd, at deres traktorer kan køre på bæredygtig diesel og at de kan reducere deres udledninger."

Valtra og Neste samarbejder også om at give finske landmænd nemmere adgang til bæredygtig diesel. AGCO Suomi, som er den virksomhedsejede forhandler af Valtra i Finland, leverer Neste MY Renewable Diesel direkte til landmændene i både tønder og tanke. Programmet har kørt siden 2020. I dag kan Neste MY Renewable Diesel købes bredt i Sverige, Danmark, Finland, Baltikum, Belgien, Holland og USA.

"Klimaudfordringen er en enorm opgave, og det er indlysende, at den kun kan løses ved samarbejde. AGCO, Valtra og Neste er foregangsvirksomheder på vores respektive områder, og ved at kombinere vores indsats kan vi virkelig gøre en forskel og støtte landbrugssektorens indsats inden for dekarbonisering," siger Mats Hultman.

Valtra-forhandleren Lantmännen belønner landmænd, der bruger bæredygtig diesel

“Her i Norden kan vi tydeligt se, at partnerskaber kan give værdi for landmænd, som gerne vil drive bæredygtigt landbrug," tilføjer Mikki Lehikoinen.

I 2015 lancerede det svenske landbrugskooperativ Lantmännen deres klima- og naturprogram. Formålet er at tage skridt til at øge biodiversiteten og reducere klimapåvirkningen. Programmet blev udvidet til Finland i 2021, og i øjeblikket omfatter det omkring 300 landmænd, der arbejder under kontrakt på over 10.000 hektar. For at komme med i programmet skal landmændene overholde strenge tiltag i forhold til biodiversitet, CO2-reduktion og binding af drivhusgasser, inklusive brug af 100 % bæredygtigt brændstof på alle maskiner, der anvendes på landbruget.

I et andet eksempel, der ligger uden for klima- og naturprogrammet, investerede gården Menhammar i Sverige i tre Valtra N175-traktorer, der kører på Neste MY Renewable Diesel. Det lokale fragtselskab bruger også Nestes bæredygtige brændstof, og de to virksomheders samlede forbrug ligger på omkring 10.000 liter bæredygtig diesel om måneden. Samlet set giver det en reduktion i udledningen af drivhusgasser på 28 tons om året, sammenlignet med brug af fossilt brændstof.