share

Hvordan teknologi er med til at forbedre sikkerheden i landbruget

Arbejdsvilkår og sikkerhed på arbejdspladsen er vigtige overvejelser for alle, der arbejder i landbrugssektoren. Eurostat, Den Europæiske Unions statistiske kontor, har anslået, at der kan være så mange som 20,5 millioner mennesker, som beskæftiger sig med landbrug (inklusive sæson-arbejdere og vandrende arbejdstagere) i Europa. I gennemsnit rapporteres der op til 500 dødsfald og 150.000 ikke-dødelige ulykker i hele EU hvert år i landbrugs- og skovsektoren. Vi har tidligere fremhævet, at landbrug over en 14 dages periode er lige så risikabelt som et faldskærmsudspring.

Landmændene bliver bedre til at erkende umiddelbare farer og risiko ved arbejdet i landbruget. Der er dog mange kroniske eller langsigtede sundhedsrisici, som forbliver ukontrollerede. I denne blog beskriver vi nogle af de redskaber, som kan være med til at passe på dit helbred på længere sigt samt nogle af de unikke Valtra-funktioner, som kan være med til at forbedre dine arbejdsforhold.

De erhvervsmæssige risici for landmænd

Arbejdet med maskiner og husdyr er fortsat hovedårsagen til dødsfald i landbrugssektoren. Ifølge statistisk analyse fra European Agency for Safety and Health at Work, omfatter de vigtigste årsager til ulykkesrelaterede dødsfald i landbruget

  • Transport
  • Fald fra højder
  • At blive ramt af bevægelige eller faldende genstande f.eks. maskiner, baller mv
  • Håndtering af husdyr
  • Kontakt med maskiner

Ud over disse umiddelbare og meget virkningsfulde risici er der også skjulte langsigtede risici og farer, som ofte er svære at kontrollere. Over 60 % af landbrugsarbejderne, der blev undersøgt af Eurostat, rapporterede om en form for begrænsende kronisk sygdom og hjertesygdomme. Nogle af de vigtigste årsager til kronisk sygdom inkluderede:

  • Muskuloskeletale lidelser f.eks. led- og rygsmerter, forstuvninger mm
  • Hudkræft
  • Stress og psykiske problemer

Transportuheld i landbruget

To af de største risici, som er forbundet med transport i landbruget er,  enten at blive kørt ned eller vælte i et køretøj. Når man færdes på gården eller krydser vejen, kan udsynet være begrænset på grund af frontmonterede redskaber. Valtras 5. generations traktorer er designet med en stejlt skrånende motorhjelm, der giver føreren et godt overblik.

I en nylig undersøgelse bestilt af Valtra, viste det sig, at den nye Q-serie giver 20% bedre udsyn til jorden foran føreren, sammenlignet med en konkurrents traktor i samme klasse. I samme undersøgelse sammenlignede man også glasarealet i kabinen samt deres vinduesviskersystem på de to traktorer. Her viste det sig, at Valtra havde en betydelig større mængde vinduer med en større synsvinkel (270 grader foran og 180 grader til siden) og derved et større område holdt fri af viskerbladet. Udover et bedre overblik over arbejdet, øger det også synligheden for potentielle farer. 

Teknologiske løsninger bruges i stigende grad til at afhjælpe landmænd med at færdes sikkert, når de arbejder. Mange landmænd oplever, at påmonterede kameraer hjælper dem med at overvåge deres arbejde og andre potentielle farer. En sådan teknisk løsning er Unlimited VIEW. Systemet består af front- og bagmonterede kameraer, der er med til at forbedre synsvinklen for føreren og via kunstig intelligens (AI) registreres objekter automatisk, der passerer traktoren, og derved advarer føreren.

Se videoen og se alle fordelene ved Unlimited View

Minimer dårlige arbejdsforhold for landmænd og chauffører

Mange langsigtede sundhedsproblemer bland landmænd og chauffører skyldes dårlig ergonomi i kabinen. Konstante vrid i kroppen for at se redskabet i arbejde, kan føre til belastning af ryg og nakke. Valtra tilbyder mange løsninger til at forbedre arbejdsstillinger og arbejdsforhold. TwinTrac gør det muligt at dreje førersædet 180 grader, hvilket giver føreren fremragende udsyn til bagmonterede redskaber, og fjerner derved problematikken med konstante vrid i kroppen. Valtra har altid haft stor fokus på førerkomfort, sundhed og sikkerhed. Valtra var faktisk det første traktormærke, der tilbød brugerne muligheden for omvendt kørselsretning, direkte monteret fra fabrikken tilbage i 1986. En anden unik Valtra-funktion er Skyview-kabinen. Det store polycarbonatvindue giver et helt unikt udsyn til kraner og andre sidemonterede redskaber. Dette hjælper føreren med at bevare en god holdning, uden at spænde i nakken, når man skal se redskabet i arbejde. Førerhuset er tilmed fuldt FOPS-sikret.

Overblik over udviklingen af TwinTrac, set fra produktspecialist Timo Mattilas 

I dag kan moderne teknologi også bruges til at øge udsynet og minimere dårlige ergonomiske forhold i kabinen. Ud over Unlimited VIEW, som nævnes ovenfor, hvor kameraer kan monteres på et redskab, så kan Valtra Unlimited også montere kameraer på et hvilket som helst ønsket sted på din Valtra-traktor. Kameravisninger kan vises på SmartTouch-terminalens 9-tommer berøringsskærm. SmartTouch Extends anden terminal giver også føreren mulighed for at vise et kamerabillede, imens traktoren arbejder, ud over at vise alle ISOBUS-applikationer.

Lange arbejdsdage i en dårlig designet kabine kan bidrage til ryg- og nakkesmerter. Den rette støtte og affjedring kan gøre en stor forskel for chaufførens komfort.
Valtra har brugt AIRES pneumatisk forakselaffjedring i over 20 år. Pneumatisk affjedring påvirkes ikke af temperaturændringer, så føreren er garanteret en jævn kørsel i al slags vejr.

Træthed og psykisk stress

At arbejde i landbruget er hårdt arbejde og kan til tider være stressende. The European Agency for Safety and Health at Work bemærker, at nogle af de største stressfaktorer, som landmænd står over for, omfatter usikkerhed omkring klimaændringer, økonomiske bekymringer, stigende reguleringer og administration og kriminalitet i landdistrikterne. Alle disse stressfaktorer kan distrahere fra de allerede krævende og vanskeligt arbejdsopgaver. Heldigvis kan mange teknologier hjælpe. Valtras Smart Farming teknologi er kendt for at være nem at bruge og kan afhjælpe stress i markarbejdet.

Valtra Guide

Ved at bruge Valtra Guide autostyringssystem kan du reducere stresset i din arbejdsdag, da systemet automatisk opretholde en lige linje og garantere ensartede resultater. Systemet styrer traktoren for dig, så du kan koncentrere dig om redskabet. Overlapninger der kan resultere i lavere udbytte og højere udgifter, elimineres også automatisk.

Auto U-Pilot og SmartTurn

Auto U-Pilot og SmartTurn bruger Valtra Guide systemet til at give en fuldautomatisk køreoplevelse i marken. Din Valtra traktor vil automatisk udføre en indkodet foragersekvens og vende rundt på forageren, når den kommer til enden af marken. Dette gør det nemmere for chauføreren, da traktoren selv vurdere, hvornår redskabet krydser forageren og derfor kan den aktivere foragersekvensen på det rigtige tidspunkt.

 

Sektionskontrol med Multiboom og variabel tildeling

Valtra variabel tildeling fjerner gætværket ved såning og gødskning. Ved hjælp af tildelingskort vil Valtra variabel tildeling automatisk tildele den rigtige mængde til det rigtige område af marken. Dette gør det meget nemmere for chaufføren at udføre opgaven, da der ikke er behov for konstant manuelt at justere på mængden. Sektionskontrol med multibom vil automatisk sørge for at slukke for sektionerne på sprøjtebommen eller såmaskinen, når man krydser foragergrænsen. Dette gør at man ikke har overlap og at hele arealet bliver behandlet præcis,  hvilket sikre et større udbytte.

TaskDoc Pro

Landbruget ændrer sig i et hastigt tempo. Nye regler og lovgivning kræver ofte mere rapportering omkring bedriften. Dette kræver endnu mere af dig som landmand. TaskDoc Pro fra Valtra reducerer det manuelle arbejde omkring dataindsamling og rapportering. Oprettelse af opgaver til marken og overførsel af disse til traktoren er blevet forenklet med TaskDoc Pro. Når en arbejdsopgave i marken afsluttes, kan de data, som traktoren har indsamlet, overføres til eks. markprogrammet CropManager, som dokumentation for udført arbejde. Det sparer tid og giver tryghed i hverdagen og gør at du som landmand kan have fokus på andre områder af bedriften.

Sundhed og sikkerhed for landmænd

Landmænd og chauffører står i dag overfor mange udfordringer, som kan påvirke helbredet i større eller mindre grad. Når man arbejder med maskiner, er der en risiko for at komme i en arbejdsulykke og ser man på de mere langsigtede problemer som kan opstå som følge af dårlige arbejdsforhold.
Valtra tilbyder en bred vifte af løsninger, der kan forbedre arbejdsforholdene for landmændene. AGCO Parts og Service har også mange nyttige redskaber til at forbedre ergonomien og sikkerheden i landbruget. 

Smart Safety Valtra | AGCO Parts & Service