share

En passion for at gøre tingene anderledes

For 10 år siden ville et par opfindsomme ingeniører og teknikere på Suolahti-traktorfabrikken se, om de kunne udstyre traktorer med endnu mere ekstraudstyr og tilbehør. Unlimited Studio begyndte som et forsigtigt eksperiment, men programmets popularitet overraskede selv opfinderne. I dag er en tredjedel af de traktorer, der produceres på fabrikken i Suolahti, forsynet med Unlimited-ekstraudstyr.

Unlimited Studio har udstyret i tusindvis af helt unikke traktorer, så de er perfekt skræddersyet til den enkelte kundes ønsker og til specifikke opgaver, for eksempel vedligeholdelse af veje, arbejde i skoven, opgaver i lufthavne og i forsvaret.

 Petri Loukiala, som står i spidsen for Unlimited Studio, voksede op på en gård og blev oprindeligt ansat i produktudviklingsteamet i Valtras motordivision. Han var fascineret af Valtras metode med så vidt som overhovedet muligt at skræddersy traktorerne efter de enkelte kunders ønsker.

”Vi fik den idé, at vi ville gøre endnu mere ud af vores kundeservice og tilpasningen af traktorerne, så de passede fuldstændigt til den individuelle kundes ønsker og behov. Hvad nu, hvis kunderne kunne få alt det tilbehør og udstyr, de havde brug for, direkte fra fabrikken? Vi aftalte internt i virksomheden, at vi ville finde ud af, om der var efterspørgsel på en serviceydelse af den type. Allerede i løbet af de første måneder begyndte vi at få forespørgsler fra hele verden, selvom planen faktisk var, at vi i første omgang kun ville afprøve det i Finland,” husker Petri Loukiala.

I begyndelsen var der hverken faciliteter, værktøj eller medarbejdere. Man overvejede alternative navne, blandt andet Custom Equipment Center og VIP, men Unlimited (”ubegrænset”) var det, der passede bedst. Idéen var at lave forskellige traktorer til forskellige lande og forskellige arbejdsopgaver.

”Jeg kom fra en gård tæt på fabrikken, men jeg vidste så godt som intet om Valtra, da jeg blev ansat her,” fortæller Johan Oikari, som var den første tekniker, der blev ansat til at arbejde på Unlimited Studio. ”Det første stykke tid på Unlimited Studio var en udfordring, for vi fremstillede skræddersyede dele bag nogle blå presenninger i hjørnet af fabriksområdet. Men så fik vi et større sted, og så endnu større fabrikshaller, og nu er selv de ved at blive for små. Det bedste ved at arbejde her har været tilbagemeldingerne fra kunderne, det afvekslende arbejde og så vores fantastiske team.”

Skræddersyede traktorer og produktion i små serier

Unlimited Studio er blevet berømt for at levere fuldstændigt skræddersyede traktorer. En landmand fik for eksempel monteret specielle trin til sin traktor, så hans hund ikke fik skader på poterne, når den klatrede op i førerhuset. Og organisationen Young Farmers fik leveret en traktor, der var lakeret hot pink. Den blev brugt på deres PR-ture for landbruget rundt omkring i hele landet, hvor den også trak et boblebad, der var placeret på en anhænger. Men en stor andel af de Unlimited-traktorer, der bliver produceret i øjeblikket, indebærer en form for produktion i små serier.

”Det kan for eksempel være forsvaret i et land, der bestiller et par håndfulde eller måske endda flere hundrede traktorer, der er udstyret på samme måde. Og en stor entreprenør eller en vejmyndighed bestiller måske hvert år en bestemt type traktorer til vedligeholdelse af vejene. Selv hvis kunderne er forskellige entreprenører, har de ofte brug for næsten de samme løsninger til for eksempel arbejde i skoven, vedligeholdelse af veje eller arbejde i lufthavne,” fortæller Petri Loukiala.

Nu om dage laver Unlimited Studio heller ikke det hele selv, men gør i stedet brug af et stort netværk af samarbejdspartnere. •