share

Valtra bruges til markforsøg – baner vejen for fremtidens traktorer

To særligt specielle Valtra-traktorer er netop blevet overdraget til AGCO Innovation Center i Randers. Opgaverne de skal varetage, er lidt udover det sædvanlige. De skal udelukkende bruges til at teste og køre markforsøg, der skal bidrage til udviklingen af fremtidens traktorer og redskaber.  

På AGCO Innovation Center i Randers, har de netop modtaget to nye Valtra-traktorer, der skal medvirke i tests og markforsøg. Janni Lysgaard, der er marketing specialist i Valtra, står her sammen med Sophie Rothaus Hvitved Madsen, der er agronom i FUSE-teamet. 

I Randers ligger AGCO Innovation Center, hvor der til dagligt arbejdes med udviklingen af fremtidens landbrugsmaskiner til AGCOS tre brands, herunder Valtra. To spritnye Valtra-traktorer kommer fremover til at spille en vigtig rolle på innovationscenteret, idet de skal medvirke i de mange tests og markforsøg, der dagligt laves på stedet.

Én af de to Valtra-traktorer, der netop er leveret, er en Valtra Q305, der skal bruges af AGCOs agronomi- team hvor Jens Christian Jensen, har ansvaret for markforsøg i Nordvest Europa. AGCO Innovation Center danner basen for de mange markforsøg, der gennemføres i regionen.

”Jeg har været virkelig spændt på at modtage traktoren fra Valtra, for den er spækket med al det nyeste udstyr og features. Jeg har dog særligt glædet mig til netop denne Valtra, fordi den er udstyret med det helt nye Smart Top Link - en automatisk regulering af den hydrauliske topstang, der skal sikre en forbedret arbejdskvalitet for trepunktsophængte redskaber,” forklarer Jens Christian Jensen, der selv har været med til at udvikle det nye Smart Top Link, som for første gang blev præsenteret for omverdenen på Agritechnica sidste år.

Derudover har den nye Valtra udstyret med de vigtigste funktioner for arbejdet i agronomi-teamet hvor afgrødeudbytte, kvalitet i markarbejdet og effektivitet er de vigtigste parametre, der bliver målt på. Derfor har Valtra Q305 alt udstyr, der bidrager til agronomi-teamets arbejde her kan nævnes:  Automatisk vending i forager, opgavestyring og dokumentation, variabel tildeling, sektionskontrol, dæktryksregulering samt det avancerede autostyrings-system, hvilket er til stor glæde for agronomen Jens Christian Jensen, der ser frem til at få den nye Valtra Q305 i marken.

”Mit arbejde består i at udvikle fremtidens landbrugsmaskiner for AGCO, som landmanden skal køre i fremtiden. Derfor kommer denne Valtra til at blive en vigtig brik i udvikling af bedre interaktion mellem markredskabet og traktoren,” forklarer Jens Christian Jensen og fortsætter:

”Vi laver tests og markforsøg, der kommer landmanden til gavn. I efteråret 2023 lavede vi for eksempel en test af Valtras nye fabriksmonterede dæktryksregulering. Og i år vil vi bl.a. gennemføre et større markforsøg med harvedybderegulering efter tildelingskort. Det er den nyeste harveteknologi, og vi glæder os meget til at komme i gang og få den nye Valtra i marken,” forklarer agronomen.

Som prikken over i’et er den nye Valtra Q305 leveret i en særlig folieindpakning med logo og FUSE-afdelingens egne farver. FUSE er en fællesbetegnelse for alle de digitale løsninger såsom autostyring etc. der indgår på tværs af alle AGCOs brands. 

Den nye Valtra Q305 kommer til at spille en vigtig rolle i udviklingen af udvikling af bedre interaktion mellem markredskabet og traktoren. Jens Christian Jensen er agronom og ansvarlig for FUSE-teamets markforsøg i Nordvest Europa.

Kundedrevet udvikling af traktorer

I en anden del af ACGOs innovationscenter i Randers finder man AGCOs Smart AG-afdeling, hvor de arbejder med kundedrevet udvikling. Her har de netop fået en Valtra N175 D, som skal være en del af det udviklingshold, der med input fra traktor-brugerne selv, bl.a. udvikler udstyr og redskaber til traktorerne.

”Det, at vi arbejder med kundedrevet udvikling, betyder, at vi taler med rigtig mange landmænd og maskinfører om, hvilke behov de har. Helt konkret betyder det, at vi med deres input sidste år udviklede Unlimited View, der er et redskab, der skal gøre det nemmere og mere sikkert at orientere sig i trafikken,” forklarer Thomas Langer, der er Team Lead i Smart AG-afdelingen.

”Med den nye traktor vil vi videreudvikle på Unlimited View, men derudover har vi også nogle andre virkelig spændende projekter i støbeskeen, som vi glæder os meget til at teste med den nye Valtra N175 D,” siger han. 

Traktoren skal derudover også anvendes af afdelingens finske søsterteam, der løbende kommer til Danmark for at teste og arbejde med præcisionslandbrug. Dette team har allerede arbejdet meget i Danmark med udviklingen af Smart Top Link til optimering af sprednings af kunstgødning.

Bidrag til forskningen 

I Valtra-teamet er de glade for at kunne bidrage til noget arbejde, der giver stor værdi for kunderne. Sådan fortæller Valtras Marketing Specialist i Valtra, Janni Lysgaard:

”Når vi taler om traktorer, fokuserer vi ofte på ting såsom styrke og ydeevne. Det er naturligvis også vigtigt, men det er også spændende at blive klogere på, hvordan man kan optimere traktorerne og den måde, vi arbejder med dem,” forklarer Janni Lysgaard.

”Mit arbejde bliver kun mere spændende af, at jeg får noget konkret og brugbar viden fra AGCO Innovation Center, som jeg kan give videre til landmanden. Sidste år lavede vi i samarbejde med FUSE-afdelingen en video om værdien og udbyttet af at bruge dæktryksregulering i marken. Og det synes jeg giver rigtig god mening for Valtras kunder, og derfor stiller vi naturligvis gerne vores traktorer til rådighed,” forklarer hun.   

Den nye Valtra N175 D skal bruges af AGCOS Smart AG-afdeling, hvor de arbejder med kundedrevet udvikling. Det er Thomas Langer, der er Team lead, og som har ansvaret for at de mange input fra traktor-brugerne, bliver udstyr og redskaber til traktorerne.