share

Stort landbrugsfælleskab valgte Valtra, fordi den opfylder alle vores kriterier

Dansk Landbrugs Management købte for et år siden tre Valtra N-serie-traktorer til deres landbrugsfællesskab. Beslutningen om at det netop skulle være Valtra, der skulle indgå i maskinparken, blev truffet på baggrund af en grundig analyse af, hvilken traktor, der kunne løse opgave bedst.

På Sjælland ligger Dansk Landbrugs Management (DLM). DLM er et sharefarmingskoncept, der i dag driver 12 forskellige ejendomme over det meste af Sjælland, og råder over en maskinpark med 20 traktorer, fem mejetærskere og et hav af maskiner. DLM driver omkring 6000 hektarer, hvoraf 2100 af dem er økologisk landbrugsjord.

Sidste år stod man i DLM over for at skulle indkøbe en række nye traktorer som erstatning for de dengang 12-13 år gamle traktorer. I den forbindelse startede Morten Lund Olesen, der er direktør i DLM, en proces, der skulle sikre, at de rigtige traktorer blev indkøbt til opgaven.

”Fordi vi råder over mange forskellige maskiner, var det vigtig for os præcist at definere hvilken traktor, vi havde brug for til at udføre en meget defineret opgave. Vi vidste, at vi havde brug for en lidt mindre og let traktor til primært at udføre opgaver i de økologiske marker,” siger Morten Lund Olesen.

I DLM endte man med at indkøbe i alt fire Valtra N175 med TwinTrac. Tre sidste år og yderligere en i 2024. Traktorerne blev indkøbt hos Valtra-forhandler Karl Mertz, som de i forvejen også bruger til andre maskiner i virksomheden, og som de derfor havde god erfaring med. Hos DLM havde man dog ingen erfaring med Valtra.

”Vi fik tilbud på fire forskellige traktorer, men vi endte med Valtra, fordi de opfyldte alle vores opstillede kriterier. Valtra var den letteste traktor med flest heste, og det har afgørende betydning for blandt andet brændstofforbruget, at traktoren ikke slæber rundt på unødig vægt i marken.

"Derudover var en afgørende faktor i DLM's beslutning om valget af Valtras N175, at den, på trods af dens kompakte størrelse, var den eneste traktor blandt de sammenlignede muligheder, der kunne håndtere den usædvanligt høje dækmontering på 54 tommer. Denne egenskab var særligt vigtig for at reducere marktrykket, især under kørsel i rækkeafgrøder med en planteafstand på 50 cm."

Stor positiv overraskelse

Nu har de tre Valtra N175 kørt det første år på de sjællandske marker, og direktøren er meget glad for dem. Særligt den vendbare kabine, TwinTrac, har været en stor positiv overraskelse i hele virksomheden.  

”Vi købte traktorerne med TwinTrac fordi det er en fabriksløsning og ikke en stor merpris, men egentlig var jeg lidt skeptisk, for jeg var i tvivl om, vi ville få det brugt. Det har dog vist sig at være rigtig godt, for i stedet for at vende sig 500 gange i løbet af en dag, kigger man bare direkte ned på redskabet. Og arbejdsmiljømæssigt giver det også en stor sidegevinst,” forklarer Morten Lund Olesen.

En af de i alt 15 medarbejdere, der dagligt kører i DLM’s maskiner, er driftsleder Christoffer Eriksen, og han er meget enig i gevinsten ved TwinTrac.  

”Det er en meget positiv oplevelse, at vi kan sidde behageligt og samtidig have et langt større udsyn, mens vi kigger direkte ned på redskabet. Man tænker slet ikke over, at man faktisk bakker,” fortæller Christoffer Eriksen. 

Kriterierne blev indfriet

DLM har med de tre Valtra-traktorer fået indfriet de krav og kriterier, de havde til traktorerne. Og derfor var det også naturligt at den fjerde traktor ligeledes blev en Valtra N175, og som i dag løser opgaver i både de økologiske- og konventionelle marker, hvor de kører med både radrenser, strigler, skårlægger og rækkesprøjte.

 ”Vi har fået fire traktorer, der både klarer opgaverne i markerne og er ekstremt brugervenlige. Selvom vi er mange personer, der bruger traktorerne, så er der aldrig nogle udfordringer med at kunne finde ud af styresystemet,” siger driftsleder Christoffer Eriksen og fortsætter:  

”Det er en indbydende og pæn traktor med god komfort. Selv havde jeg ingen erfaring med Valtra fra tidligere, men både jeg og mine kollegaer er meget positive.”