share

Landmandsdatter påvirker alverdens landmænd - Sophie er landmandens stemme hos Valtra

I det internationale AGCO-Agronomy team ’ Agronomy and farm solution’ arbejder i alt otte agronomer, fordelt over hele verden, dagligt med at teste og lave forsøg med traktorer og nye arbejdsmetoder. To af dem sidder i Randers – og én af dem er Sophie Rothaus Hvitved Madsen  

Når man første gang hører om den lille AGCO-afdeling, kan det være svært at forestille sig, hvad den bidrager med. Men listen viser sig at være lang, og medarbejderne i teamet har afgørende betydning for mange af de funktioner som tusindvis af Valtra-brugere dagligt arbejder med.

I afdelingen testes ikke kun Valtra, men alle AGCO’s traktorbrands, og det primære fokus er afprøve den nyeste teknologi der er på markedet i dag samt nye trends, der peger ind i fremtiden, forklarer Sophie Rothaus Hvitved Madsen, der arbejder som Agronom i afdelingen.

”Noget af det, vi laver, er at teste eksisterende traktorer - men også dem, som ikke er kommet på markedet endnu. Vi laver fx mange forsøg med enkorns-såmaskiner for tiden hvor vi tester påvirkning af væksten og udbyttet. Vi har fokus på landmanden i alt, hvad vi laver, det er for eksempel reduceret brændstofforbrug i markarbejdet, reducere skadelig jordpakning, der påvirker udbyttet.” forklarer hun.

Det var faktisk ved et tilfælde, at Sophie Rothaus for blot tre måneder siden havnede i afdelingen i Randers. Hendes profil som både jordbrugsteknolog og erfaring fra landbruget, gjorde hende eftertragtet til stillingen.

”Jeg tror, det er summen af det hele, der gør mig attraktiv til stillingen. Jeg har erfaring med planteavl hjemme fra gården på Djursland. Samlet giver det mig en god grundforståelse, som er svært at lære fra en bog,” fortæller Sophie Rothaus.  

Traktoren øger udbyttet

Noget af det, som Sophie og hendes kollega i Randers løbende arbejder på, er bl.a. at teste eksisterende funktioner i traktoren. Formålet er at teste og optimere funktionerne, men også indsamle data, der kan gøre dem klogere på effekten. En af de konkrete opgaver, de arbejder på er, Valtras nye dæktryksregulering.  

”Brugen af dæktryksregulering påvirker primært brændstofforbruget og jordpakningen. Brændstofforbruget sænkes i marken ved en øget markeffitivitet når dæktrykket er tilpasses opgaven. Landmanden får simpelthen harvet flere hektar i timen når dæktrykke reduceres og det optimale jordgreb opnås. Vi ser højere udbytter som følge af mindre jordpakning. I stedet for som mange landmænd gør i dag, hvor de køre med et dæktryk til både mark og vej der er et kompromis, åbner dæktryksregulering på Valtra traktoren op for markant lavere dæktryk i marken og højere på vejen. Højere dæktryk på vejen vil betyde lavere brændstofforbrug og mindre dæk slid. Vi ved at dæk slidet kan være betydeligt ved at køre med for lavt dæktryk på vej og dæk er dyre i dag. Ved forsøg og indsamling af data, har vi fundet frem til, at der er en udbyttestigning ved at regulere dæktrykket. Man kan nemlig øge udbyttet med 1 procent, hvilket svarer til op til 135 kr. Pr. Hektar,” forklarer Sophie Rothaus. 

Det er dog ikke kun bag rettet i traktoren, at forsøgene laves. De har også markparceller, hvor de bl.a. laver sprøjteteknik. EU’s nye GreenDeal aftale øger især udenlandske landmænds fokus på hvordan lavere gødningsmængder påvirker udbyttet, noget som vi i Danmark har mange års erfaring med. Inden længe skal deres Valtra-traktor også med til Nordtyskland, hvor de i samarbejde med en landmand laver diverse markforsøg med raps, sukkerroer og vinterhvede.  

Eksperten tester Valtras Q-serie i marken

Som Agronom hos AGCO skal du dagligt køre mange timer i mange forskellige traktorer og maskiner. Lige nu har afdelingen i Randers fast en Valtra Q 305 stående til diverse forsøg. Og Sophies dom over traktoren er ikke til at tage fejl af:

”Jeg har kørt mange timer i Q-serie-traktoren indtil videre, og jeg er meget glad for den. Jeg har brugt lang tid på at teste de forskellige funktioner, for at blive ordentlig klar til at bruge den til markforsøg, og jeg er meget begejstret for, hvor nem den er at håndtere,” fortæller Sophie Rothaus og fortsætter.

”For sådan en som mig i min funktion, så er Smart Farming-funktionerne særligt lækre. Specielt Valtra Guide fungerer til perfektion og medvirker til, at jeg nemt kan kører i de samme waylines fra gang til gang. Det gør mit arbejde meget nemmere, for så kan jeg nemt sammenligne mine ture i marken. Derudover kan jeg holde styr på brændstofforbruget, hvilket gør vores forsøg endnu bedre, fordi vi kan supplere med data og dokumentation.”

”Hjemme har jeg brugt mange timer med markarbejde, jeg holder af arbejdet i marken fordi resultatet kan ses direkte på afgrøden gennem hele vækstsæsonen. Hvis jeg skal pege på 3 ting jeg er specielt glad for ved Valtra Q305 er det: 1) Den er smart. 2) Nem og Intuitivt betjening. 3) Den er lige så nem at køre som en bil med automatgear. ” fortæller Sophie Rothaus, fra ’AGCO Agronomy and farm solution’. Billedkreditering: Valtra