share

Traktor med vendbart førersæde giver bedre udsyn og højere sikkerhed for entreprenør

Maskinfører Søren Lund Jensen har prøvekørt med en Valtra med den vendbare førerplads TwinTrac. Grønne arealer i Holstebro blev således klippet med fuldt udsyn fra både for- og bagrude.

Holstebro Kommune rummer alle slags grønne arealer, fra smalle vejrabatter til brede marker, snorlige blomsterrækker og vilde områder. Tilsammen giver det et puslespil af både landeveje, grusveje, små villaveje og store indfaldsveje.

Langs alle vejene skal det hele vedligeholdes, hvor græs og uønskede arter skal holdes nede. Dette arbejde udføres blandt andet af folk som Søren Lund Jensen. Han har arbejdet som maskinfører siden 1997, og de sidste 17 somre har han været med til at varetage græsklipningsarbejdet for entreprenør Kaj Bech A/S i Holstebro og omegn.

Søren Lund Jensen er vant til at vedligeholde de grønne arealer med en traktor monteret klipperarm, hvor han holder øje med redskabet over skulderen, gennem bagruden, og i sidespejlet. Derfor skulle han for en dag opleve fordelene ved at kunne operere en traktor med græsklippearm ud af både for- og bagrude ved brug af Valtras TwinTrac-system.

“Det (TwinTrac, red.) kører fantastisk, det var en fornøjelse at prøve at køre med.  Der er ikke meget negativt at sige om systemet. Det kører eminent, og man sad udmærket. Jo, vi var spændt på det dér med at sidde modsat i en traktor, men det gik over alt forventning,” lyder den første anmeldelse af oplevelsen.   

Prøveturen består af en spritny Valtra N175D-traktor med TwinTrac-udstyr, der bliver monteret med en Dücker græsklipper fra Special-Maskiner A/S samt med en sikkerhedsvægtklods fra Tractor bumper DK. Hele sættet er blevet udlånt af Holmsland Maskinforretning.

 

Ingen blinde vinkler

Når traktoren er sat i position til at styre “baglæns”, finder man et mindre instrumentbræt, man som fører benytter, mens sædet er drejet 180 grader. At der kan styres fra begge positioner, har givet Søren Lund Jensen bedre udsyn, fordi han ikke længere skal dreje nakken og kigge bagud, men kan vende hele kroppen rundt med det vendbare sæde.

“Det er meget anderledes at sidde sådan, det er en helt anden fornemmelse, det er baghjulet der styrer, og traktoren opfører sig meget anderledes. Det kræver lidt tilvænning, men det er jeg ikke i tvivl om, at man hurtigt bliver vant til,” forklarer maskinføreren.

Føreren slipper således for et antal blinde vinkler. Ved normal operation vil bagstolpen til kabinen, eller traktorens udstødningsrør skærme for en del af udsynet bagtil.

Færre udgifter til skader

Især på ét punkt er Søren Lund Jensen overbevist om, at TwinTrac vil være en kæmpe fordel for ham og hans kollegaer.

Hver sæson kommer han forbi et utal af teleskabe – fra både telefon- og fibernet. Dårligt udsyn gør, at maskinførerne risikerer at ramme og beskadige skabene, som ofte skjules af buskadset.

“Jeg kører rundt om 100, hvis ikke 1000 af dem om året. Mange gange står de gemt i meterhøje hyben, så du har rigtig mange odds imod dig,” forklarer han.

Og det kan blive rigtig dyrt, hvis græsklipperen tager fat i sådanne skabe. Redskaberne er robuste og tager absolut ingen skade af at ramme sten eller metal. Anderledes ser det ud for skabene.

“Vi kan knuse dem fuldstændigt, så der sidder to stumper ledning og stritter op. Andre gange skubber vi bare til dem, men oftest skal vi jo erstatte dem, som vi rammer - og dem vil vi jo helst have så få af som muligt,” forklarer han.

“Og så bliver det en dårlig dag, fordi det jo kan blive op til flere tusind kroner for at erstatte sådan et skab.”

Bedre udsyn kan altså være med til at spare entreprenørvirksomheden for de trælse udgifter.

“Det er også et spørgsmål om sikkerhed, fordi teleskabene skal ikke stå uden kasse eller eventuelt med spænding ud til en vej, hvor der kan komme forbipasserende. Når det sker, skal der en vagt ud med det samme, og det koster også penge.”

Redskab til de smalle villaveje

Søren Lund Jensens prøvetur inkluderede en Dücker-klippearm monteret bag på traktoren til græs og buskads-klipning. Klippearmen er en del smallere end traditionelle klippearme, og udliggerarmen er monteret på specielle skinner så den kan sideforskydes hydraulisk med 1,60 meter.

”Det er klart en fordel, at den kan sideforskydes. På de smalle veje kan der være problemer med, at traktoren skal have plads til klipperen på siden, men denne her fylder ikke så meget i bredden,” vurderer Søren Lund Jensen.

Hele prøveturen med traktoren var en positiv oplevelse for maskinføreren, der kørte to timer sammen med sin kollega, hvor de prøvede udstyret af. Han håber, at valget falder på et sådan sæt, når Kaj Bech A/S skal forny sin maskinpark.

”Inden for et par år skal vores aftale fornys med kommunen, og der vil der blive investeret i nyt grej, så et sæt som dette er helt klart noget, der vil blive overvejet.”